Your address will show here +12 34 56 78

Vilarinha

Residential

The house known as "Casa da Vilarinha" or "Casa Manoel de Oliveira" is a remarkable 30’s project by the Architect José Porto. It was in a habitable state and in a reasonable state of preservation despite the need for many maintenance works.

The house is situated in the Aldoar area on a flat terrain with about 100 meters of depth and 60 meters of width, totaling a surface of 5965m². There are two accesses on the northeast side of the building plot, from Vilarinha street, one exclusively pedestrian and another for cars. At the back, a swimming pool, a tennis court and a small building were built in the 80’s. The whole set is framed by well-kept dense garden.

The new owner of the building intended to promote the necessary rehabilitation works as well as the adaptation of the existing building to a new program according to the requirements of the family, although respecting the historical-cultural legacy, in this case the Portuguese modernism of the 30s, in a building designed for a special client: the film director Manoel de Oliveira.

The proposal aims to improve underground construction as well as to adapt some of the basement spaces of the existing building.

An autonomous volume using an iron profiles’ structure with glass coating was meant to house a previously non-existing living room with an area of 100m2. This almost transparent volume connects to the existing building through a lower volume in the opening area of ​​the old garage.

In the basement of the existing building, where the garage, a guest room and the outside terrace were, we can now find the entrance and distribution area for the new building, the dining room, and a new kitchen planned accordingly to the new requirements. The new garage is now at the same level as the basement of the existing building, being buried in the front side of the garden, with capacity for four cars and storage rooms.

Under the new building, at the back of the lot, and at the existing pool level, we can now see the swimming pool, a gymnasium and support areas for the new program, with direct access to the outside.

This was the least possible impact design we chose in response to the new program, maintaining the old buildings and emphasizing the intervention as a renovation project.

Year

2007-2012


Client

Private


Area

1155 m²


Location

Porto, Portugal